Lugn! Senaste nytt

Detta är min hälsning en söndagseftermiddag. Jag har en tavla med dessa ord framför mig som jag ser på varje dag. Ibland stannar jag upp mitt i mitt arbete och bara filosoferar över dessa underbara ord, fast på engelska. Där står det ”var lugn”.

Har verkligen orsak att ta åt mig de orden. Har kommit till slutet av mina tillgångar, eller ”botten” som det står i en sång. ”Min Fader då endast begynt att ge ut…” följer orden. Han har ”gett ut” i hela mitt liv. Nu behöver jag ett stort under, inte för Gud men i mina ögon. Låt mig berätta.

Det är snart 12 år sen Bengt (min make) lämnade mig. Om någon tror att det blir lättare med åren, att saknaden minskar, så har inte jag den upplevelsen. Tomrummet blir större med åren.

När Bengt dog invigde jag mitt liv på nytt till tjänst. Samtidigt med Bengts död började min cancerbehandling. Det blev långa månader i sorg och ensamhet. Men då kom mitt nya uppdrag. Jag skulle sätta ut på nätet allt det undervisningmaterial jag skrivit under min tid i Peru och Bolivia. Inget litet uppdrag. Jag har ännu inte hunnit med allt.

Barntidningen La Perlita (lilla pärlan) som jag började ge ut 1966 och som jag fortsatte med ända till 1988 när vi flyttade till USA, startade jag på nytt i slutet av 2009, som en berättelse utgiven på nätet. I veckan blev det nummer 461.

Jag behövde hjälp och anställde två medarbetare. Hela tiden har jag fått hjälp genom Filadelfiaförsamlingen i Tidan. Men det räcker inte. Jag har jobbat med översättningar som gett mig inkomst, men nu är alla projekt fullföljda. En god vän som ibland sände mig böcker att översätta har flyttat till sitt eviga hem. Summan av kontentan är att jag nu står på bar backe.

Har använt alla mina besparingar (även det jag satt undan för begravningskostnader, tyvärr). Om inget under sker måste jag säga upp mina medarbetare, vilket jag inte vill. Därför tittar jag ännu mer på min tavla och säger till den del av mig som vill tvivla: VAR LUGN!

Kanske du, eller din församling, eller någon du känner vill vara med och stödja detta arbete. En god vän använde sin födelsedag och bad om bidrag till mitt söndgasskolarbete istället för blommor. Blommor vissnar fort men Guds Ord som sås i barnahjärtan bär frukt in i evigheten.

Jag ser att jag i tidigare blog har skrivit om detta. Jag gissar att det hjärtat är fullt av skriver fingrarna. Om behovet var stort när jag skrev i Mars, så är det inte mindre idag.

Argentina, Mexico, Colombia, Peru, USA, Chile, Ecuador, Guatemala… det är länderna från vilka jag haft mest besökare i maj månad. 12,000 besökare med 40,000 inslag. Detta gäller bara för Lilla Pärlan. Mer besökare finns det för bibellektionerna och ännu mer för en sida med praktiska ideer till lärare. Vilken förmån att inte behöva sitta och rulla tummarna utan att få tjäna Kristi kyrka i Latinamerika med undervisningsmaterial.

Virvelstormar och översvämningar

Maj har varit en stormig månad. Tornados (virvelstormar) har varit värre än på årtionden. Det har varit 500. Kommer dessa stormar lyfter de hela hus. Detta och regnstormar har lämnat tusentals utan hem. Hela samhällen har varit isolerade på grund av översvämningar. Fort Gibson, där jag bor, har blivit hårt drabbat.

Foto hämtat från Facebook (i närheten av där jag bor)

För några veckor sen började vi sommarbibelstudiegrupper i vår församling. Jag valde att bli med i en grupp hos ett äldre par som bodde vid floden. De hade underbar utsikt från vardagsrummet. Jag tänkte be att få besöka dem bara för att sitta vid floden och njuta. Det blir inget med det!

När stormen och regnet kom fick de endast en halvtimmes varning på sig för att lämna huset. Floden tog allt, även deras bil. De hade flyttat hit från Texas, nu får de flytta tillbaka. Detta är bara ett exempel.

För mig blev det att flytta in hos min dotter, Carina, när vi blev utan ström. Den vanliga vägen var avstängd, men det finns en omväg. Jag förlorade det som fanns i frysen. Det var inget emot vad mina vänner från Texas förlorade. Nu är jag tillbaka hos mig.

Bed för Ximena

Ximena, som började arbeta med mig förra året, lider av blodbrist. Den 27 maj firas Mors Dag i Bolivia. Då hade hon så kraftiga blödningar att hon fick läggas in på sjukhus. Enligt planer skall hon opereras. Bed för Ximena, om Guds ingripande i hennes kropp.

För 50 år sen

Jag är en månad försenad. Den 1 maj var det 50 år sen Bengt och jag gifte oss. Vi fick 38 år tillsammans. Bröllopet var i Huancayo, Peru. Kortet är taget på ett av bergen med utsikt över staden. Cerrito de La Libertad heter platsen, vilket betyder Frihetsberget.

Min lillebror och hans fru firade sina 40 år tillsammans idag. Det var nog det som gav mig nostalgi. När saknaden blir för stor tänker jag på dem som fått mindre år tillsammans och dem som inte fått några alls.

Glad överaskning

Jag avslutar min lilla hälsning för denna gång med den gladaste överaskningen jag fått på länge. Jag fick gäster i mitt prinsessrum. Norska missionärskamrater från tiden i Peru. Tänk att de kom ända till Fort Gibson. Skulle du ha ”vägarna förbi” är du välkommen.

Gro och John Agersten, som besökte mig

Det var extra speciellt med besöket. De var hos mig den dag Bengt skulle ha fyllt 80 år om han varit kvar hos mig. Det var en överaskning från Jesus! Egentligen hade de tänkt komma vid ett annat datum, men det blev ändring på planerna. Gud visste att jag behövde ha besök just då. Min dotter med familj var på resa. De besökte sitt första barnbarn (Thoms son och sonhustru har fått en flicka).

”Lugn! Besinna att jag är Gud.”

Verkligen! Tänk hur Gud intresserar sig för detaljer, som han vet är betydelsefulla för oss.

Vad du än behöver, lugn! Glöm inte att Gud är Gud, och att han älskar dig som ingen annan. Inte en enda detal missar han. Han vårdar om dig!

Glad sommar!

 

 

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculum in Spanish known as Vida Nueva. I am now retired and live in Oklahoma. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina and her family live some 15 minutes away. I publish Bible lessons and stories for children in Spanish, for free download. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion. You can find English stories at MX1414.wordpress.com.
Detta inlägg publicerades i Mitt liv och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lugn! Senaste nytt

 1. Gro Agersten skriver:

  Kjære Kerstin,

  Takk for interessant blogg.
  Vi håper du får noen støttespillere med fra Sverige etter denne bloggen.
  Vi for vår del forsøker etter beste evne og ved hjelp av noen venner og støtte arbeidet på flodene i Peru,
  så vi får konsentrere de få midlene vi har på det😊.

  Trist å lese om alle tornadoene og stormene med mye regn i Oklahoma.
  Så leit å lese om dine venner fra Texas som forlorade alt de hadde bygd opp i Fort Gibson.
  Ja, vi har selv erfaringer som gir respekt for å bosetting nær floder.
  Godt at du er har el igjen og er vel tilbake i ditt hus.

  Besøket hos deg var også veldig trevlig for oss. Både å hilse på deg igjen og selve reisen.
  Vi har fine bilder og gode minner fra besøket vi gjorde på det historiske senteret for Cherokee indianerne.

  Nå må jeg samle litt bilder fra noen PP fra Peru den seneste tiden og få sendt ut en liten misjonshilsen til noen venner,
  et par församlinger og noen i familien. Det blir ikke så ofte vi gjør det. Den siste var i slutten av januar.

  Da ønsker vi deg Guds velsignelse og styrke i en vanskelig tid.
  Gud er trofast! Vi hørte nettopp en tale på møtet i går om Moses og Josef som fikk holde ut lenge i tro før de så løftet oppfylt og Guds inngripen😊.
  John hilser.

  Hjertelig hilsen
  Gro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s