Överträffa varandra i hedersbevisning

Ibland har jag hört talas om den ”kungliga svenska avundsjukan” och jag funderar om svenskarna verkligen är så avundasjuka att det är ”kungligt”!

Varför avundas vi varandra? I stället för att glädjas med den som gläds får vi ett bistert uttryck i asiktet. Förhoppningsvis är det bara ansiktet som blir bistert så att inte själen tar skada.

Ibland måste jag jobba med att övervinna den ”kungliga avundsjukan”. Den vill krypa in i hjärtat när jag ser bilder av mina vänner som fortfarande har varandra, särskilt de som kan resa tillsammans. Bengts och min dröm var att när jag gick i pension skulle vi resa tillsammans och hålla undervisningsseminarier.

Det är inte bara min älskade Bengts bortgång som hindrar drömmen att gå i uppfyllelse, utan även min fysiska kondition. Avundsjukan vill dyka upp med sitt fula ansikte. O, vad jag önskar att jag kunde vara på benen som jag brukade. Men då påminnaer jag mig om att jag inte är den enda i detta tillstånd. Och så tackar jag Gud att jag har fortfarande fötter! I USA har vi många unga män som varit i krig och försvarat vår frihet, som kommit hem utan ben!

Det finns alltid människor som är i vår situation eller ännu värre. Avund måste sparkas ut genom dörren för alltid. Det finns ett motgift mot avund. Jag kallar det generositet.

avund-eller-generositet
Sinnesro ger kroppen liv, avund är röta i benen.
Ordspråksboken 14:30 SFB

Den frikostige blir rikligen mättad,
den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt.

Ordspråksboken 11:25 SFB

Aposteln Paulus skriver till församlingen i Rom och ger dem bra ”motgift”:

Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. 10 Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning. 11 Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. 12 Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. 13 Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet. 14 Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. 15 Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. 16 Lev i endräkt med varandra. Romarbrevet 12: 9-16 SFB

”Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning.” Jag tror att det är vårt bästa vapen för att besegra avund. Om vi är upptagna med att överträffa varandra i hedersbevisning har vi inte tid till avundsjukan.

De senaste veckorna har jag tänkt mycket på detta. Varje vecka skriver jag en berättelse för barn på spanska. Jag kom att tänka på den ”kungliga svenska avundsjukan” när jag jobbade med en berättelse om en flicka som var mycket avvundsjuk på en skolkamrat. Men hon fann botemedlet! Avund är en sjukdom som kryper sig in i hjärtat, men Jesus botade hennes hjärta.

Min medarbetare Cristina har ritat hjärtan för att illustrera hur vi kan ha det. Jag tänker att du kan använda dessa eller dela dem med lärare.

corazones-caras-4bc

Hjärtan: hur-ar-ditt-hjarta-a   

hur-ar-ditt-hjarta-b-ords-14_30

Vi har just firat tacksägelsehögtid i USA. Vi har mycket att tacka Gud för. Vi kan visa det genom att vara generösa. När vi är generösa mot vår nästa visar vi tacksamhet till vår Skapare. Gud är källan till allt vi har. Han äger universum! Vi är förvaltare.

Hur mycket hade du med dig när du kom? INGENTING!
Hur mycket kommer du att ta med dig när du lämnar jordelivet? INGENTING!

Du kanske lämnar lite till de dina. Men det var allt ett lån! Fast du kan spara i evighetsbanken! Det finns en säker bank där du kan lagra skatter. Ingen berövar denna bank! Här är vad Jesus sa.

” Skaffa er inte rikedomar här på jorden. De förlorar snart sitt värde och kan bli stulna. Samla dem i himlen i stället där de aldrig kommer att förlora sitt värde och där de är säkra för tjuvar.” Matteus 6:19,20 SVL

När våra flickor var små och de klagade över att deras pappa misionerade och inte var som andra pappor brukade jag säga att vi samlade skatter i himlen. Det var inte viktigt för dem just då!

Låt oss vara generösa! Den ”kungluga svenska avundsjukan” är inget att sträva efter. Genom generositet samlar vi skatter i himlen.

Låt oss glädjas med dem som är glada, och gråta med dem som gråter.
Låt oss överträffa varandra i inbördes hedersbevisning!

Här är en berättelse om några pojkar som var generösa mot en handikappad kamrat.

ninos-silla-de-ruedas-5Berättelse: 09-manuels-hjalpsamma-vanner

Bild att måla: 09-manuels-vanner-bild

Bibelvers: 09-manuels-vanner-vers

Vers att måla: 09-johannes-4_11

Bibeltextbilder Markus 2:1-12: 09-fyra-hjalpsamma-vanner

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Kristna livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s