En extravagant kärlek

Det var en Alla hjärtans dag jag aldrig kommer att glömma. Min älskade Bengt överaskade mig på jobbet med en jättestor hjärtformad heliumfylld ballong. Den var extravagant! Bengt slog på stort för sitt livs kärlek! Han hade aldrig tidigare gett mig något sådant. Vi visste det inte då, men det var som ett avsked. Min älskling skulle aldrig mer överraska mig så extravagant.

Sjukdomen tog ut sin rätt och Bengt fick flytta hem till Gud. Nu finns det ingen som överaskar mig!

De senaste veckorna har jag tänkt mycket på temat jag valt för i år, om att sprida Kristi väldoft, att vara en ljuvlig doft i en värld som lider av hat och våld. Med Jesus kärlek i våra hjärtan kan vi sprida solsken.

Minns du den trevliga söndagsskolsången “Solsken, solsken, låt oss sprida solsken…”? Tänkt, att sprida solsken! Bara tanken gör mig glad!

För två tusen år sen, en av de sista dagarna Jesus tillbringade med de sina på jorden, blev han överaskad av ett extravagant bevis på kärlek. Det hölls en middag i Betania till hans ära. Maria kom med en extraordinär gåva, något utöver det vanliga.

Jag har en extraordinär “bönevrå”, så att säga: mitt köksfönster. Därifrån ser jag ut mot himlen och sänder upp mången bön. Där stod jag och tänkte på att jag inte har någon väldoftande parfym, en dyrbar nardusolja, att erbjuda Jesus. Men jag har min tid och mina talanger. Det är min “extravaganta gåva” som jag kan erbjuda min Mästare.

Följ med på ett besök hos Maria och Marta, två systrar som älskade Jesus och gjorde sitt yttersta för att visa honom sin kärlek. Båda systrarna, var och en på sitt sätt, visade Jesus sin kärlek. (Se Lukas 10:38-42; Johannes 12:1-8; Markus 14:3-9.)

MM 001 colorDen gästvänliga Marta

Hemexperten Marta visade Jesus sin kärlek genom gästfrihet. Jag kan tänka mig henne glatt sjungande i köket medan hon lagade en utsökt middag till en ärad gäst. Säkert var hon en av de beundransvärda kvinnor som älskar att laga mat. Men det var inte bara en middag för familjen och Jesus som hon lagade. Nej! Hon hade åtminstone ett dussin ytterligare gäster, eftersom Jesus alltid reste tillsammans med sina lärjungar.

När vi läser om Marta i Lukas kapitel 10, var hon upprörd. Hon klagade, eftersom Maria hade lämnat henne ensam i köket. När Marta klagade till Jesus om att behöva göra allt arbete själv, blev inte Mästaren upprörd och klandrade henne för matlagningen. Någon var ju tvungen att se till att alla fick mat! Men han satte saker i perspektiv och upplyste henne om att Maria hade valt “den goda delen” och att den skulle inte tas ifrån henne.

MM 003 color

Maria satt vid Jesu fötter och lyssnade till hans undervisning. Marta var upptagen av alla förberedelser… Vilken matmor som helst vet hur påfrestande det kan vara, särskilt när man har huset fullt av gäster. Några minuter vid Jesus fötter skulle ha lugnat ner henne!

Den milda och kärleksfulla Maria

Jag kan tänka mig Maria som den lugnaste av de två systrarna, en kvinna med ett hjärta av guld. Hon var förmodligen mycket arbetsam. Jag tror inte att hon fick gratis den dyrbara alabasterflaska med narduoljan hon använde för att smörja Jesu fötter. Alabasterflaskan med dyrbar parfym värderades till trehundra denarer, vilket motsvarar en hel årslön!

När Maria smorde Jesu fötter med den dyrbara oljan, blev lärjungarna upprörda och frågade: “Varför detta slöseri? Det där hade man kunnat sälja för mycket pengar och ge åt de fattiga.” (Se Matteus 26:8,9.) Det kommer alltid att finnas kritiker!

MM 004 color

Marias extravaganta gåva

Maria gav sitt bästa! Hur reagerade Jesus? Han sade att de skulle lämna henne ifred.

“Varför oroar ni kvinnan? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, men mig har ni inte alltid. När hon hällde ut denna olja över min kropp, gjorde hon det inför min begravning. Amen säger jag er: Överallt i hela världen, där detta evangelium predikas, skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne” (Markus 14:6-9 SFB).

Detta är nyckeln till all form av kärlek: att göra vad vi kan. Marta var den experta kocken; hon passade upp på festmåltiden som hölls för Jesus i Betania. Det var hennes sätt att visa kärlek. Maria älskade att sitta vid Frälsarens fötter och lyssna till hans ord. Jag antar att när hon såg sin duktiga syster laga smakfulla rätter för att tjäna Mästaren, undrade hon vad hon kunde göra för att visa honom sin kärlek.

Kanske hon då mindes alabasterflaskan hon hade satt undan för ett speciellt tillfälle. Men då började kampen. Skulle hon verkligen “slösa” oljan på Jesu fötter? Fienden bombarderade nog henne med liknande argument som de lärjungarna hade, som ansåg det ett slöseri att använda det på Jesus. Hon fick förmodligen tusentals idéer om en bättre användning för den kostsamma nardusoljan. Men hon övervann dessa argument och med exceptionell kärlek knäböjde hon vid Jesu fötter och smorde dem med den dyrbara oljan. Och huset fylldes av doften från oljan!

“Vi sätter oss i ringen”

Sjungs denna sång fortfarande i Sverige? “Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand. Vi är en massa syskon som tycker om varann…” Vi behöver ta varann i hand och sprida Jesu väldoft i vår sargade värld.

Idag kan vi inte bokstavligen smörja Jesu fötter med dyrbar olja, men vi kan vara hans händer och fötter för att älska varandra. Vi kan fylla världen med doften av kärleksfulla och vänliga handlingar. Maria gjorde vad hon kunde; och så gjorde också Marta. Vi kan fatta varandras händer och med villiga hjärtan göra vad vi kan för att tjäna Jesus. Vi kan vara extravaganta i vår kärlek till Mästaren!

Marta, expert på kulinarisk konst, tjänade Jesus med gästfritt hjärta.

Maria, mild och kärleksfull, satt vid Mästarens fötter. Hon lärde av hans undervisning och gav oss ett föredöme, att offra till Jesus det mest värdefulla vi har.

MM 005 color

Vad kan du och jag göra för att fylla vår värld med doften kärleksfulla handlingar? Hur kan vi visa extravagant kärlek till vår Frälsare?

Jag har vänner som är missionärer i Jordanien. Deras båda pojkar går i en arabisk skola. När den yngste av dem gick i lekis var en av klasskamraterna stygg mot honom. Han kramade sin mor när hon hämtade honom och sade:

“Först var jag arg på honom, men så kom jag ihåg att han inte känner Jesus. Han vet inte hur man ska visa kärlek, men det vet jag. Jag ska inte hata honom. Jag skall visa kärlek så att han också lär sig vara snäll.”

Så får vi tänka. Genom att vara ett gott föredöme kan vi sprida Kristi väldoft. Vår extravaganta gåva av kärlek till vår nästa hedrar Jesus! Fråga honom idag: Hur kan jag bäst vara dina kärleksfulla händer? Hur kan mitt liv vara en väldoft av Kristi kunskap?

Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och genom oss överallt sprider sin kunskaps väldoft (2 Kor 2:14).

Låt oss vara ”extravaganta” i vår kärlek till Jesus!

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Kristi väldoft och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s