Öva dig i kärlek

Har du bett om tålamod någon gång? Akta dig! När du ber om tålamod, då får du problem, för hur annars ska du se om du har tålamod? Aposteln Paulus visste att lidandet ger tålamod. Vill de inte ha problem, be inte om tålamod.

Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. Genom honom har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi jublar i hoppet om Guds härlighet. Men inte bara det, vi jublar också mitt i våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet ger tålamod, tålamodet fasthet och fastheten hopp. Och det hoppet bedrar oss inte, ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, som han har gett oss. Romarbrevet 5: 1-5 SFB

kerlekHar du bett Gud att fylla ditt hjärta med kärlek? Gud har utgjutit sin kärlek i våra hjärtan, men för att hjälpa oss att öva oss i kärlek för han människor i vår väg som vi ibland har svårt att fördra.

Vi börjar i tidig ålder att lära oss. Och vi övar oss konstant för att fullända vår kompetens. Förhoppningsvis! Vill du öva dig i kärlek? Tacka Gud för människorna i ditt liv som går dig på nerverna. De finns till för att hjälpa dig att öva och fullkomna kärleken i ditt liv.

För fyrtio år sedan lärde Gud mig denna sanning. Det fanns speciellt två personer som jag inte kunde stå ut med. Det var inget fel på dem… det var bara att vi inte hittade gemensamma nämnare. Jag tror innerst inne att jag var avundsjuk på dem. Jag grät och bad Gud att hjälpa mig att älska dem. Tänk att genom dem hjälpte Gud mig att öva och fullkomna kärleken i mitt liv! Idag är vi goda vänner.

Genom åren har det funnits många människor som jag har sagt detta om: Tack, Gud, för möjligheten att öva mig i kärlek! Nu har jag två personer som jag måste öva kärlek på. År efter år har jag fortsätt att öva mig! Det finns alltid någon ny person jag behöver visa kärlek! Den dag Gud kallar mig hem blir det slut på övningarna! Men så länge jag finns kvar på jorden fortsätter jag att finslipa kärleken.

Nu när jag har beslutat att skriva om Kristi väldoft vore det konstigt om det inte kom några hinder i vägen. Det gäller bara att fortsätta att öva mig i kärlek!

Paulus skrev till församlingen i Kolossai:

Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. 13 Ha fördrag med varandra och förlåt varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit er skall ni förlåta varandra. 14 Över allt detta skall ni klä er i kärleken, som binder samman till en fullkomlig enhet. Kolosserna 3:12-14

Kärlek är den perfekta bindningen. Kärlek förenar alla dygder: godhet, ödmjukhet, mildhet, tålamod…

Till församlingen i Korint skrev Paulus om kärleken som den väg som vida överträffar alla andra (1 Kor 13).

Först gör han en kontrast mellan:

Kärlek och vältalighet: Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal.

Kärlek och tro: Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

Kärlek och välgörenhet: Och om jag delade ut allt vad jag ägde och om jag offrade min kropp till att brännas, men inte hade kärlek, så skulle jag ingenting vinna.

Jag kan vara vältalig, jag kan ha all tro i världen och jag kan göra alla typer av bidrag till välgörande ändamål, men om jag inte har kärlek, är det värdelöst. ”Gode Gud, fullkomliga kärleken i oss alla.”

Efter detta analyserar Paulus kärleken:

 • Kärleken är tålig och mild
 • Kärleken avundas inte
 • Kärleken skryter inte
 • Kärleken är inte uppblåst
 • Kärleken den uppför sig inte illa
 • Kärleken söker inte sitt
 • Kärleken brusar inte upp
 • Kärleken tillräknar inte det onda
 • Kärleken gläder sig inte
 • Kärleken över orättfärdigheten
 • Kärleken har sin glädje i sanningen
 • Kärleken fördrar allting
 • Kärleken tror allting
 • Kärleken hoppas allting
 • Kärleken uthärdar allting
 • Kärleken upphör aldrig

Under de kommande veckorna och månaderna kommer jag att göra studier om dessa dygder, som jag har satt upp i alfabetisk ordning på spanska, men det fungerade inte på svenska. ABC om väldoft kommer att vara i slumpmässig ordning. Det viktiga är inte den perfekta ordningen på orden utan att vi sprider doften av Kristus. Jag längtar efter att doften av hans kärlek skall spridas till världen genom mitt liv! Längtar du efter detsamma?

Slutligen, försvarar Paulus kärleken: ”Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken.”

Den största dygd är kärleken. Att vara skuldfri … Visst låter det bra? Till romarna skriver Paulus att vi inte skall skuldsätta oss, förutom när det gäller kärlek.

Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Romarbrevet 13:8

Tre budord om kärlek inkluderar allt (Matteus 22:37-40; Lukas 6:27-31):

Älska Gud
Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd.  Detta är det största och främsta budet.

Älska din nästa
Du skall älska din nästa som dig själv.

Älska din fiende

 • älska era fiender
 • gör gott mot dem som hatar er
 • välsigna dem som förbannar er
 • be för dem som förorättar er

gor detsamma

Låt oss ha ett underbart år med att förstå och sprida innebörden av Kristi väldoft. Jag firar 70 år i mars, sjuttio år i gemenskap med min älskade Frälsare. Jag känner inget annat liv och jag skulle inte byta det för någonting. Det har varit upp-och nedgångar, det kommer fortfarande att vara upp-och nedgångar, eftersom vi som människor är ofullkomliga. Men jag glömmer vad som ligger bakom och går vidare. Med alla mina brister vill jag genom Guds nåd sprida doften av Kristus.

Bröder, jag menar inte att jag redan har gripit det, men ett gör jag: jag glömmer det som ligger bakom och sträcker mig mot det som ligger framför och jagar mot målet för att vinna segerpriset, Guds kallelse till himlen i Kristus Jesus. Filipperbrevet 3:13,14

Studierna om att sprida Kristi väldoft kommer att ha bibliska gestalter som exempel. Du kan använda dem för din personliga andakt, för familjeandakter, eller för undervisning i kyrkan. Jag hoppas komma med en ny betraktelse varannan vecka.

Låt doften av Kristi kärlek genomsyra din omgivning.

Kärleken är den dygd som binder allt samman i perfekt harmoni.

ova dig i karlek

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Kristi väldoft och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Öva dig i kärlek

 1. Josef Boberg skriver:

  Går det överhuvudtaget att älska någon enda annan – ifall Wi ej först av allt älskar Oss själva fysiskt och mentalt ?

  Kan Wi ge bort något till en annan som Wi ej själva har ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s