Frömultiplikation

Frön har virvlade runt i mitt huvud under de senaste två månaderna. När jag förberedde mig inför resan till Sverige och gav mina tagetes deras sista ”dusch”, talade Gud till mig om fröna. Det var inte första gången han talat till mig om tagetesfrön.

SWE multiplikation
För tolv år sedan talade Gud till mig om att använda tagetesfrön för att sprida budskapet om hans kärlek i våra liv genom ”Kärleksutsäde”. På senare tid hade det ämnet varit som på sparlåga; men den här gången var budskapet lite annorlunda.

Du kan läsa mitt vittnesbörd: Kärleksutsäde

Gud välsignade mina tagetes rikligt. De gjorde precis vad de var avsedda att göra: bära frukt efter sitt slag.

Gud sade: ”Jorden skall frambringa grönska och fröbärande örter. Fruktträd, som efter sina slag bär frukt med frö i sig, skall växa upp på jorden. ” 1 Mos 1:11

Någon har sagt att vi kan räkna fröna i ett äpple, men bara Gud kan räkna äpplena i ett frö. Jag har inte något äppelträd och inga andra träd för den delen. Jag har inte energi eller möjlighet att fylla min lilla “täppa” med frukt och grönsaker, men jag har en liten plats där jag kan så. I våras satte jag 7 tagetesplantor. Tillväxten har varit fenomenal.

Gud talade till mig om att räkna fröna i en blomma. Jag var tvungen att göra det två gånger för att se till att jag räknat rätt, för det var svårt att tro hur många frön växte fram ur en blomma. Nittio (90)!

Mina tankar började snurra och jag var tvungen att ta fram räknaren. Det fanns ett budskap att ta vara på! Frön och utsäde var det enda jag kunde tänka på!

Om det fanns 90 frön i en blomma, hur många blommor växte på en planta? Det var den första veckan i September och jag kunde räkna mellan 80 till 100 blommor på varje planta. Multiplicera det högsta antalet med 90 och du har 9.000 frön.

Jag ville inte på något sätt överdriva så jag gjorde en mycket konservativ beräkning för det jag skulle tala om när jag besökte mina vänner i Sverige och hade möten.

För dessa möten räknade jag ut följande:

 • 1 frö = 1 planta
 • 1 planta = 50 blommor
 • 1 blomma = 50 frön
 • 1 planta = 2.500 frön

Låt oss säga att jag nästa år skulle jag använda alla mina frön, då skulle detta bli resultatet:

 • 2.500 frön = 2.500 plantor
 • 2.500 plantor X 50 blommor vardera = 125.000 blommor
 • 125.000 blommor X 50 frön i varje blomma = 6.250.000 frön

Året därpå, om jag planterade alla frön, skulle detta bli det astronomiska resultatet:

 • 6.250.000 frön = 6.250.000 plantor
 • 6.250.000 plantor X 50 blommor vardera = 312.500.000 blommor
 • 312.500.000 blommor X 50 frön i varje = 15.625.000.000 frön

Skulle jag göra samma procedur året därpå skulle resultatet bli:

39.062.500.000.000 frön

När jag visade pappa denna beräkning var hans reaktion: ”Hur mycket jord skulle du behöva för all denna plantering?” Det är den stora frågan. Jag har inte räknat ut det. Kanske du vill hjälpa mig med den beräkningen!

Jag använde vad Jesus sade i Johannes 12:24 som grund för mitt budskap.

”Amen, amen säger jag er: Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt. ”

Det enda sättet fröet kan producera i sitt slag är att det ”dör”. Om det lilla tagetesfröet kunde tala skulle det kanske vädja till mig att inte begrava det i marken. Fröet gillar solen, det gillar att ligga i min hand; men att bli begravd i mörker och fuktig jord, vilket fruktansvärt öde! Men, söta lilla fröet, att bli begraven är det enda sättet som du kan förvandlas till en vacker gyllene blomma.

Jag lyckades plocka 100 blommor som hade blommat över och var relativt torra. De ”begravdes” i min resväska inför resan. Jag tog också med små plastpåsar. I Sverige gjorde jag små meddelanden att lägga i påsarna, tillsammans med en blomma med 90 frön i varje påse. Sen delade jag ut dem!

Blommorna fortsatte att växa medan jag var på min resa. När jag återvände efter sex veckor var de flesta blommorna torra så jag bestämde mig för att skörda dem och räkna mina frön. Du kan se dem på tork på brickor, för det ska bli många fler påsar gjorda, på engelska och på spanska och kanske också fler på svenska.

Seeds to drySluträkningen är häpnadsväckande.

7 tagetesplantor blev 1.150 blommor

1.150 blommor med 90 frön vardera = 103.500 frön

Var skall jag hittar utrymme för att kunna så mina frön nästa år?

Varför är jag så fascinerad av detta? För det är vad Gud kan göra i och genom mitt liv när jag sår utsädet av hans ord. Samma sak gäller för dig!

Gud är expert på multiplikation! Det finns så mycket mer att säga i ämnet. Det lämnar vi till en annan dag. Gud välsigne dig med multiplikation!

Du kröner året med ditt goda, dina fotspår dryper av fetma. Psaltaren 65:12

 

Annons

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculum in Spanish known as Vida Nueva. I am now retired and live in Oklahoma. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina and her family live some 15 minutes away. I publish Bible lessons and stories for children in Spanish, for free download. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion. You can find English stories at MX1414.wordpress.com.
Detta inlägg publicerades i Kärleksutsäde och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frömultiplikation

 1. Pingback: Jul med besök från Mexico | Kerstin Anderås-Lundquists Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s