Utrymme att växa

När jag vattnar mina blommor tänker jag ofta på ”kärlektsutsädet” som dessa blommor representerar. Läs om det här: kärlektsutsäde

I går kväll tänkte jag på hur vi behöver utrymme att växa! Låt mig dela en ”lektion i bil” om just detta att ha utrymme för att växa och utvecklas.

flowerbedHär är mina Tagetes en månad efter att jag planterade dem.

spaced up

Det var en ledsam syn i början. Varför köpte jag inte fler växter? Jag ångrade att jag bara köpt sju plantor. De såg så ensamma ut, var och en i sitt stora utrymme!

watering

SOL, FÖDA OCH VATTEN

De viktigaste ingredienserna för att blommor skall växa är sol, föda och vatten. Det första jag gjorde med de sorgligt, små blommorna var att ge dem föda. Sedan vattnade jag dem! De har också fått naturlig vattning (regn). Här ger mitt barnbarn Brianna dem en liten dusch.

growing

Vad jag vill tala om idag är ”avståndet”! Utrymme för att växa! Det är vad mina tagetes har. Massor av utrymme! De kan sprida sina vingar, så att säga. Min far gav mig utrymme att växa. Han trodde på mig! En av hans favoritfraser i min ungdom var: ”Kerstin kan göra det!” Vad han än behövde, sa han bara: ”Kerstin kan göra det!” Det var inte alltid jag uppskattade det, eftersom det innebar mer arbete för mig, men när jag ser tillbaka tror det var ”utrymmet” som hjälpte mig att växa.

my flower bed

Jag älskar mina gula och orange blommor, men jag uppskattar inte de små varelser som har invaderat min gräsmatta.

moles

De bygger tunnlar under jord och gör mig uppmärksam om deras närvaro med högar av jord. Jag har haft en firma (Terminix) för att sätta upp fällor sedan i vintras. Vi fångade en! Död! Sen kom en man hit och tog ner alla fällor för han trodde att han hade fångat dem. Gissa vad? Precis där fällan hade varit sköt det upp nytt bevist på liv under jord! Nu måste vi börja ”fånga” moler igen.

marigolds

De små plantorna som inte såg lovande ut… så här ser de ut nu, en månad senare! Jag kan bara föreställa mig hur de kommer att se ut om en till månad. De fick utrymme att växa och minsann har de växt!

Tillämpa detta på ditt liv, på dina barn, på dina elever. Ge dem utrymme! Ge dig själv utrymme! Placera dig inte i en låda. Sprid dina vingar. Var dig själv! Jämför dig inte med andra! Du är unik, skapad till Guds avbild. Han har en unik plan för ditt liv.

Jag måste tillämpa detta själv. Jag är frestad att jämföra mig själv med andra och ”förminska” min förmåga. Men här är ett fäskt vittnesbörd som visar mig att jag kan vara som mina blommor. Jag kan sprida mina vingar!

De senaste veckorna har jag skrivit berättelser för barn om William Carey, fadern av modern mission. Jag har tyckt att någon annan kunde göra det så mycket bättre. Det är sant! Men var är denne Någon-annan? När jag jobbade med detta kände jag starkt att jag borde göra studieguider med utökad information om William Carey. Så jag bestämde mig för att göra det.

Omedelbart ville jag skriva till min vän Anita om mina planer. (Anita är en vän från Peru gift med den svenske missionären Göran Olsson; hon var tärna på mitt bröllop.) Göran och Anita har byggt upp ett underbart Guds verk i norra Peru, främst Chulucanas. I höst firar de 40 år sen arbetet startade.

Det finns så mycket att säga om den här berättelsen (skriven på spanska, men den kommer även på engelska och svenska). En av de unga män från församlingen i Chulucanas, Gilmer Roman, studerade vid vårt bibelinstitut i Huancayo. Jag undervisade en kurs som hette Missionsvision, som han älskade. Han brann för missionen! Gilmer och hans studiekamrater valde namnet William Carey som sin signatur. Han gifte sig med en fransk missionär och de arbetade många år i Peru, nu arbetar de i Frankrike.

Guds tidpunkt är alltid perfekt. Anita och Göran letade efter material att ta med till Peru i höst för 40-årsfirandet, för att inspirera den nya generationen att missionera. Jag skrev till Anita, att de kanske kunna vidarebefordra dessa material till Chulucanas för att inspirera dem. ”Det är som om vi hade pratat om detta”, skrev Anita i ett e-postmeddelande. Gud talade till oss båda samtidigt! Så perfekt!

Det är inte bara blommor som behöver utrymme att växa. Vi som människor behöver också utrymme. Jag har allt utrymme jag vill. Ingen att laga mat åt (annnat än mig själv), ingen att städa åt, ingen som stoppar mig. Om jag har en idé kan jag göra vad jag vill för att fullfölja den, förutom att jag alltid vill ha Guds godkännande.

William Carey for till Indien som en 33-årig man, och såg aldrig tillbaka. Han tillbringade 40 år i Indien som missionär, predikant, översättare, trädgårdsmästare, forskare … han hade många uppdag! Nu har jag lagt på mig uppdraget att skriva om hans liv.

Finns det inte tillräckligt med böcker om William Carey? Visst! För dem som har tillgång till en bokhandeln eller kan köpa via post. Men mitt uppdrag är att hjälpa dem som inte har en kristen bokhandel att tillgå, men de kan surfa på internet.

Jag har mer än ett dussin bilder att illustrera berättelsen med. Låt mig avsluta med en bild av William Carey och hans barn i en trädgård i Indien. Han tillförde Indien många nya plantor. Han älskade naturen.

Någon sa att William Carey var en man med två böcker: Guds ord och Guds verk.

Jardinero

 

Ge dig själv och andra utrymme att växa!

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Kärleksutsäde och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s