Peru i blickpunkten

Jag är nyss hemkommen från ett par fantastiska veckor i Peru.  Orsaken till min resa var att jag nyss anställt en medhjälpare och vi behövde ha träning tillsammans. Jag har berättat utförligt på min engelska blog, men jag vill också skriva om det här. Detta får bli en bildkavalkad.

IMG_5707

Resan var en av de enklare jag varit med om. Jag behövde bara göra ett byte, i Dallas. Jag fick fönsterplats och kunde fotografera molnen. Det var en påminnelse om det underbara som väntar en dag, att få möta Jesus i skyn.

He is coming in the clouds I LOVE PERU

Peru har en stor plats i mitt hjärta. Förutom USA har jag bott där mest i mitt liv.

  • USA 25 år
  • Peru 20,5 år
  • Sverige 11 år
  • Chile 6 år
  • Bolivia 4 år
  • Canada 6 månader

Las Pecanas LimaJag fick bo hos Luis och Milene. En del av er minns Edita, som ledde arbetet med barnmatsalar i Huancayo och som avled för snart fyra år sen. Hon var gift med Luis och Milene är hennes dotter. Milene och en kompis mötte mig vid flyget. Det var modigt av dem att ge sig ut mitt i natten, men Milene har en känd taxiförare som hon kan lita på. Han väntade tålmodigt på att jag skulle komma ut och tog inget extra betalt för det.

Fönstret till vänster är från rummet där jag sov och utsikten är den med det blåa huset. Deras lägenhet var på tredje våningen, och ingen hiss. Den höga grinden hölls alltid stängd.

Cristo es supremoI det hemmet finns en tavla precis likadan som vi hade när jag var barn och lägst upp på en hylla stod burkar som varit min mormors. Edita köpte nog dem när mamma hade försäljning innan hon och pappa flyttade från Peru. På tavlan står det:

Kristus är Herre i detta hem.
Den osynlige gästen vid vårt bord.
Den tyste lyssnaren till vårt smatal.

IMG_5786 Milenes loveKiyita är Milenes stora kärlek. Hon är en tröst i saknaden efter sin mor, särskilt eftersom Milene inga syskon har. Det lilla pyret visade mig direkt vem som var ”herre” i huset (fast jag tror hon är en dam). Ett blött visitkort lämnade hon vid min säng! Milene räddade Kiyita från ett liv tillsammans med övriga övergivna hundar på Limas gator.

Papa rellena

Papa rellenaVi har en kompis från vår första tid i Peru. Hon heter Mayu och är särskild god vän med min syster Agneta, fast jag får hänga med på ett hörn. Första söndagen bjöd hon mig på utsökta potatisrullader. ”Papa rellena” heter det på spanska. Man rullar in en köttröra i mosad potatis och steker rulladerna. Utsökt gott!

Mayus papa rellenaPeruvian pastriesSen bjöd hon mig på kondis, även det mycket utsökt.

IMG_6043Här har Mayu bjudit Cristina och mig på uterestaurang.

Cristina

Cristina Sen började allvaret. Jag arbetade från tidig morgon till midnatt de flesta dagar. Detta är min fina medarbetare som jag anställt. Vi har skrivit ett tre-årskontrakt. Hoppas det går bra för oss. Vi skrev inte på förrän vi jobbat tillsammans i två veckor. Jag hade inte tänkt igenom allt vad detta åtagande innebär, men nu vet jag. Gud kommer att hjälpa mig för det är han som lett mig till denna fina flicka.

I Peru får man en månads semester och en extra lön per år  som ges hälften på nationaldagen och andra hälften vid jul. Vi gick igenom alla helgdagar hon skall ha och så skall jag betala sjukförsäkring och en andel till pension.

ContractSom du kan se är det två tätskrivna ark vi skriver under. (Jag har inte färgat håret! Visste ser det ut som om det går i rött!)

JeanetMin mission är att sprida kärleksfrön. Här sitter Jeanet och förbereder hjärtan. När hon var barn gick hon i min söndagsskola i Huancayo men så flyttade hennes föräldrar till Lima. Hon saknade mig fruktansvärt och när hon blev äldre och livet blev jobbigt sökte hon efter mig, men jag hade ju flyttat till Bolivia och sen till USA, fast det frö av Guds kärlek jag fick så i hennes hjärta gav frukt. Och genom mina blogs och Facebook har vi fått kontakt. Vilken lycka det var att få träffas! Det blev bamsekram!

3 hearts Cars and heartEn taxichaufför i Lima tyckte det var så intressant med min berättelse om kärleksfrön att han satte upp ett hjärta på vindrutan i taxin!

Cris at workSamtidigt som Jeanet hjälpte mig göra iordning hjärtan med frön tränade Cristina och jag med ett program som heter Photoshop och används bl.a. för att måla bilder. Att vi just valt en bild som hennes farbror Cesar ritat är historiskt. Jeanet och Cesar var söndagsskolkamrater! Och Cesar har ritat många bilder till mig under åren. Nu för hans brorsdotter ”manteln” vidare! Cristina är en frukt av mitt arbete som ung missionär!

Marco and MariaCristinas mor och far fyllde 30 år som gifta när jag var i Lima och den kvällen besökte de mig. En intressant detalj är att hennes far, Marco, var alkoholist redan vid tjugoårsålder. Men så blev han frälst och befriad. När han såg mina föräldrars hem (Per och Brita Anderås) bestämde han sig för att ett sådant hem ville han ha när han gifte sig. Han var så glad att han lyckats med det.

Kerstin adn CesarHär är jag med min kära vän Cesar. Han är som en son till mig. Stundtals bodde han hos oss när våra flickor var små.

Around the tableJag hade ordnat med en samling i en kyrka för att träffa en del vänner från förr. Längst upp till vänster syns Isabel och hennes son. Isabel jobbade i våran bokhandel i Huancayo på 60-70 talet. Hon fann mig genom mina blog och var överlycklig att få träffa mig igen.

Mannen med mössan är Paco. Han har hållt kontakt med oss sen ungdomen. Oj, vad han tyckte om Bengt!Och han har flitigt skrivit till oss.

På högra översta bilden syns en flicka som jag inte kände men som använder mitt material genom Internet och på så vis kom hon till samlingen. Damen till höger har en skola i en av byarna runt Huancayo. Maria (rosa blus) lagade en fin lunch till oss. Den sysns nedan. Det är en typisk rätt från Huancayo. Potatis med ostsås.

Längst fram till höger syns Jorge, en man som i sin ungdom kom till Huancayo och letade efter sin mor. Jag har skrivit en bok om honom, men den har inte hunnit längre än till en av mina pärmar!

På höger sida om mig står Ana-Maria som brukade hjälpa oss med de dokument vi behövde för att arbeta i Peru. Hon sprang runt på kontoren och fixade alla behövliga papper. Mycket trevlig och rar flicka!Reunion 2013 Para a la huancaina IMG_5957Detta är Cristinas lilla kontor. Hon har inte stor plats, men hon har dekorerat så fint. Fast det är ett stort problem där hon bor. Dom har inga fönster. All frisk luft får dom bara genom ytterdörren. Dom är sex vuxna och ett barn. Nu kommer vintern och då är det drägligt. Hur vi skall ordna det under sommaren så att hon kan göra sitt arbete måste jag verkligen bedja om. Värmen i Lima varar i månadtals.

Cristinas artCristina ritar allt på dator. Hon kan inte rita för hand. Dessa bilder passar perfekt till mina berättelser. Idag publicerar jag nummer 183. Och nu är det inte bara på spanska utan också på engelska. Att ha Cristina är ett stort bönesvar. Vi kommer att kunna göra så mycket trevligt för att glädja barn och hjälpa lärare. Vi har börjat en blog som heter CAJA DE IDEAS (låda med ideer). Vill du kolla den gå till http://cajaideas.wordpress.com

Cristinas lilla systerdotter kommer att bli en av modellerna, liksom mina barnbarn. Visst är hon söt lilla Alejandra?

IMG_6142Lina och CesarNågot helt oväntat och helt otroligt var mötet med Lina och Cesar. Trettiotvå år tillbaka hjälpte jag en mycket kär vän och hennes man adoptera en pojke från Peru. Under alla dessa år har denna mor önskat få kontakt med sin pojke. Genom Facebook såg hon mitt namn och ett telefonnummer jag satt ut med tanke på träffen. Hon ringde och fick komma att hälsa på mig. Vi gick in på Facebook och hittade sonen hon adopterat bort. Nu kan de ta kontakt. Tänk att få vara med att hjälpa till så de kan finna varandra!

IMG_6156Paco var med och hjälpte till på flygplatsen. Med mycket om och men lyckades han låna en rullstol så vi kunde röra oss fritt och ha trevlig gemenskap. Cristinas familj var också med. Vi hade så trevlig att tiden gick och jag höll på att missa planet. Paco håller upp mammas och pappas bok om deras äventyr på missionsfältet.

Airport w Crstina and familyOm du vill se fler bilder, kolla min engelska blog, särskilt om vattenspelen.

http://kelund.wordpress.com/2013/05/27/a-spectacular-display/

När jag besöker Sverige vill jag ha med mig tillbaka hårt bröd, kaviar, cactus Läkerol, Marabou chocklad, nyponsoppa… Här är en bild på lite gosaker jag fick med mig från Peru.

Peru goddiesTvå händelserika veckor. Två veckor som kommer att betyda mycket för framtiden. Två generationer som jag fått förmånen att arbeta tillsammans med: Cristina och Cesar.

IMG_6139När jag anlände i Lima frågade den unge mannen som körde mig i rullstol genom tullen om jag hade någon som skulle möta mig. Jag sa att min kusin borde vara där. Han frågade hur hon såg ut. ”Hon är vacker”, sa jag. När han såg Milene, sa han: ”Du hade rätt!”

MileneJag är säker på att du också håller med mig. Milene är min kusin för pappa är gift med hennes moster. Jag har henne och hennes far att tacka för två underbara veckor i Lima. Gästfrihet är en gåva. Tack vare den gåvan kan jag fortsätta framåt men den uppgift Gud lagt på mitt hjärta, att förse med undervisningsmaterial via Internet.

Vilken förmån!

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculum in Spanish known as Vida Nueva. I am now retired and live in Oklahoma. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina and her family live some 15 minutes away. I publish Bible lessons and stories for children in Spanish, for free download. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion. You can find English stories at MX1414.wordpress.com.
Detta inlägg publicerades i Kärleksutsäde, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Peru i blickpunkten

  1. keijo skriver:

    Gud välsignelse över dej syster in kristus och I hans blods seger vi har öpen väg til Faders hjärta idag igen och han vill ger stor tack till dej för insats att hjälpa och vara missionar och ljus in mörkret i den Heliga Andens kraft och glädje och ledning med seger in honom dag efter dag,tack med välsignelse ,keijo sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s