En Helige Andes Tsunami

Jag fick ett brev från ledarna i Assemblies of God som de sände till aktiva och pensionerade pastorer. Det var en uppmaning till bön och innehöll en påminnelse om en tid av stor väckelse i USA.

En affärsman vid namn Jeremiah Lanphier anses vara den som tände gnistan. I en liten kyrka i centrum av New York inbjöd han till middagsbön. Det första mötet var den 23 september 1857.

Fem personer kom till den första samlingen. Nästa vecka kom 20 personer, och vecka därpå kom 40 personer. Sedan växte bönemötet till 100 personer, och snart organiserade andra personer bönemöten.

Då hände den ekonomiska krashen och människor fick panik. Detta öppnade vägen för väckelse. Bönemöten följde och vid nästan alla kvarter i New York hölls middagsbönemöten. Tidningarna rapporterade att mer än 6.000 personer deltog i dessa möten.

Denna böneväckelse spred sig till andra stora städer som Boston, Chicago och Washington DC. Företag stängde sina dörrar vid lunchtid och sätte upp anslag om att de skulle öppna igen efter bönemötet.

Det fanns städer där alla blev frälsta. Efter bara två år gått sen det första bönemötet med endast fem deltagare hade en miljon människor blivit frälsta.

Fyra decennier senare, i början av nittonhundratalet, kom den stora utgjutelsen av den Helige Ande, som började i Topeka, Kansas, där en grupp ungdomar blev döpta i den helige Ande och talade i tungor. Detta gav upphov till  pingstväckelsen, som har spritt sig över hela världen och som fortsätter att spridas.

Bön är ett mäktigt vapen, och om Gud kunde sända väckelse då som svar på bön, så kan han göra det nu! En dag var jag djupt försjunken i tankar om detta när jag fick besök. Det var Janet, en kvinna som jag hjälpt för några år sedan, i en mycket sorglig situation i hennes liv. Nu har hon vänt om i sitt liv och tjänar Gud. Hon hungrar efter Ordet, och säger att hon inte kan få nog. Janet vill ha mer och mer. Varför kom hon till mig? Hon ville att jag skulle be för henne, att jag skulle lägga händerna på henne som på biblisk tid. Och så ville hon berätta om ett särskilt uppdrag som Herren har gett henne.

Hon bör be om en ”tsunami av den Helige Ande”, till norr och söder, till öster och väster. Mer spänning i det hela var att hon fått bekräftelse genom ett TV-program. Predikanten sa exakt samma ord. Och nu för jag dem vidare, i hopp om att du känner dig inspirerad att be för en tsunami av den Helige Ande.

Tsunamier orsakas av stora mängder vatten, som havet till exempel, och är inte detsamma som vanliga vågor. Det är mer som en snabb ökning av strömmen, och dess destruktiva kraft kan vara enorm.

Hur skulle en tsunami av den Helige Ande se ut? Det vet inte! Men det skulle säkert bli något fantastiskt. En överväldigande andeutgjutelse! Bönemötena i New York, som resulterade i en enorm väckelse, är ingen unik händelse. Genom tiderna har Gud alltid haft sina företrädare som har påverkat världen. Vi kan inte ens föreställa oss de stora och mäktiga ting som kan hända när någon börjar att be, att verkligen be!

Jesus kommer snart. Tidstecknen är klarare än någonsin förut. Ondskans makter sprider sig värre än någonsin, de återkommande naturkatastrofer, social oro, politisk turbulens… allt detta har ökat våldsamt de senaste åren. Det är tidstecken.

Be för dina nära och käras frälsning, för dina grannar, för dina studie- eller arbetskamrater, för de människor du möter dagligen. Må Gud ge oss mer nöd att vinna de förlorade.

Du kan vara en modern Jeremia. Profeten Jeremia förkunnade Guds domar för det upproriska Israel. Han fick lida för att han förkunnade sanningen för sitt folk. En dag var han så tyngd av lidande att han bestämde sig för att inte mer tala i Herrens namn men han kunde inte tiga. Herrens ord blev som en brinnande eld för honom. Läs om hans upplevelse.

Jeremia 20:7-11 

Sedan sa jag: Herre, du bedrog mig, när du lovade mig din hjälp. Jag måste ge dem dina budskap därför att du är starkare än jag. Men nu har jag blivit till åtlöje i hela staden, och alla hånar mig.

Inte en enda gång har du låtit mig få tala om välstånd och lycka till dem. Alltid handlar det om olycka, fara och förstörelse. Inte underligt att de alltid hånar mig och gör sig lustiga över mitt namn, så snart det nämns.

Men jag kan inte sluta! För om jag säger att jag aldrig mer ska nämna Herrens namn, aldrig mer tala i ditt namn, då blir dina ord som en brinnande eld som gör att jag inte kan tiga längre.

10 Ändå hör jag deras hotfulla viskningar överallt, och jag är rädd. Vi ska anmäla dig, säger de. Till och med de som var mina vänner bevakar mig och väntar på ett misstag. Han kommer att falla på eget grepp, och då ska vi få vår hämnd, säger de.

11 Men Herren står som en stark stridsman vid min sida. Inför honom, den mäktige och fruktansvärde, ska de bäva. De kan inte besegra mig. De kommer att skämmas och bli förödmjukade för all framtid.

Vilken tröst  att Herren stod som en stark stridsman vid hans sida! Och samma sak kan vi räkna med. I vilken situation vi än befinner oss står Herren mäktig vid vår sida.

Den Jeremia jag skrivit om från artonhundratalet har lämnat oss ett arv som vi inte kan ignorera. Den kraftfulla bönerörelsen han startade är en stark utmaning. Idag behöver Gud många modiga ”Jeremia”. Vill du vara en av dem? Nyckeln är ödmjukhet.

2 Krönikeboken 7:12-15

När templet var klart och palatset färdigbyggt, visade sig Herren en natt för Salomo och sa: Jag har hört din bön och valt templet till den plats där ni ska offra till mig.

Om jag stänger till himlen, så att det inte kommer något regn, eller om jag befaller gräshoppssvärmar att äta upp all er gröda, eller om jag sänder epidemier över er,

  • och mitt folk då ödmjukar sig
  • och ber till mig
  • och söker mig
  • och vänder om från sina ogudaktiga vägar,

ska jag lyssna till dem från himlen och förlåta deras synder och hela deras land.

 Jag ska lyssna noggrant till varje bön som sänds upp från den här platsen.

Är du villig att ödmjuka dig och be för

en tsunami av den Helige Ande?

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculum in Spanish known as Vida Nueva. I am now retired and live in Oklahoma. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina and her family live some 15 minutes away. I publish Bible lessons and stories for children in Spanish, for free download. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion. You can find English stories at MX1414.wordpress.com.
Detta inlägg publicerades i Pingstkraften och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s