Kärleksutsäde

När vi flyttade till Springfield våren 1998, hjälpte Gud oss att få ett lån för att köpa ett hus, trots att vi inte ens hade en handpenning. Herren gav mig då detta skriftställe:

 “Han som ger säd att så och bröd att äta, han skall ge er utsäde och mångdubbla det och låta er rättfärdighet ge god avkastning” (2 Kor 9:10).

Det var ett löfte om fyllda behov och om tillväxt. Herren, som troget står vid sina löften, har varit trofast. Låt mig nu få berätta om utsäde och tillväxt!

I ett hörn av tomten fanns en stor hög med stenar och ogräs som växte bland stenarna. Det första året kunde vi inte göra mycket åt det. Det andra året beslöt vi att göra en liten blomsterplantering på stenhögen. Bengt var mycket flitig med att plocka stenar och använde dem för att göra en liten mur runt det område där vi skulle så. Sten efter sten efter sten plockade han! I Springfield finns det stora mängder av sten i jorden!

Efter det att vi plockat bort så mycket sten som det var möjligt köpte vi matjord och fyllde på. Sedan sådde vi bara några enkla blommor och tittade till vår lilla plantering. Bengt skojade med mig och sådde några pumpafrön. Dom tog över och vi hade pumpa som växte långt ut över gräsmattan. Han lovade mig att inte mer skoja på det sättet. Följande år arbetade jag lite mer med min trädgård, men fick i stort endast samma resultat. Under vintermånaderna brukade jag sitta och drömma om den vackra trädgård som jag skulle skapa, men när våren kom så måste drömmarna stå tillbaka för mera “brådskande” göromål.

I 2003 hade jag ingen möjlighet att arbeta med blomsterplanteringen. Vi hade ont om pengar och hade dessutom planer på att vara nästan en hel månad i Florida för att bland annat spela in en kurs för kasettbibelskolan missionär Sune Andersson leder. Men Herren gjorde ett underverk i min blomsterträdgård!

Att så frön var nästan för sent när vi kom tillbaka från vår resa. Men det fanns frön i jorden. Zinnias och tagetes började komma upp; små, små plantor med löfte om underbara blommor på sommaren och hösten. Jag delade plantorna och planterade ut dem. Jag vattnade, strödde på lite gödningsmedel, arbetade hårt för att rensa bort ogräs, och Gud gav växten. Jag hade mer blommor än någonsin förut!

Varje vecka under sommaren plockade jag färska blommor att sätta på bordet och njuta av dem. Och gång efter annan förundrades jag över växtexplosionen!! Jag hade inte sått ett enda frö. Det var endast ett resultat av arbetet som jag gjort de föregående åren. Och en gåva från Gud som ger kraft åt växterna.

När hösten kom kunde jag inte njuta mer av mina blommor. Jag började att dra upp plantorna för att stoppa dem i säckar för att kasta bort dem, men jag gjorde det motvilligt med tanke på alla frön. Då gav Herren mig en idé. Han visade mig att det som han gjort den gångna sommaren med blomsterfröna, det kan han göra med Ordets säd som jag då skulle så i Nicaragua på min resa dit i januari för att undervisa söndagsskollärare. Jag förstod att jag måste spara utsädet! Jag måste använda det som ett eggande motiv, som ett påtagligt bevis på vad Gud kan göra med ett enda litet frö som är gömt i jorden.

Jag hämtade en skokartong och började att plocka upp frön, från den ena blomman efter den andra. Jag upptäckte strax att jag skulle kunna hålla på hela dagar för att göra det. Jag hämtade en hink. En hink var inte tillräckligt. Jag hämtade då en stor soppåse. Jag hade nätt och jämt börjat när en sådan påse var full. Det verkade som om det endast var en droppe i havet . Det skulle ta flera dagar att bli färdig!

Då gav Herren mig idén att be systrarna i församlingen och andra vänner att hjälpa mig. Vi skulle fylla små påsar med frön. Dessa frön skulle bli en påtaglig påminnelse om vad Gud kan göra när det gäller multiplikation. Ja, så är det! Gud sysslar med multiplikation. Han multiplicerar utsädet av vårt arbete. Han förökar skörden av vår rättfärdighet. Läs 2 Korintierbrevet 8 och 9 för att få en klar bild av den generositet som Gud vill att vi ska få uppleva.

I Gamla Testamentet berättas vad Gud gjorde för änkan efter en av profeterna. När profeten hade dött och hustrun blivit änka, kom fordringsägare för att göra hennes söner till slavar. Då vände hon sig till gudsmannen Elisa för att få hjälp. Han frågade henne vad hon hade i sitt hus. “Ingenting, förutom lite olja,” var hennes svar. Profeten sa till henne att gå till grannarna för att låna tomma krukor. “Men be bara inte om några få kärl!” Sedan skulle hon hälla oljan i krukorna.

Vi vet inte hur många krukor hon skaffade. Resultatet av Guds under hade att göra med den ansträngning hon gjorde för att skaffa krukor. När allt var klart är jag säker på att hon önskade att hon hade lånat flera kärl! När änkan hade fyllt alla krukor, som hon hade lånat, slutade oljan att flöda. Sedan hade hon mer arbete som skulle utföras. Hon blev en affärskvinna! “Sälj oljan och betala alla dina skulder.”

Gud låter oss vara med och “jobba” när han gör underverk! Efter detta fick kvinnan och hennes söner leva på det som fanns kvar. Då måste hon ha önskat att hon varit mer angelägen när det gällde att låna krukor! (Se 2 Konungaboken 4:1-7.)

 Min “olja” är dessa frön från de mångfaldigade tagetes. Jag ber att Gud vill använda utsädet i dessa påsar som ett åskådningsmaterial för att visa vad han kan göra med vårt andliga liv. Jag vill sprida så många fröpåsar som möjligt. Ju fler frön vi sår, desto större blir skörden! “Fyll inte bara några få påsar!” Det är min utmaning. Jag har köpt 5.000 små påsar att fylla och jag har redan delat ut flera tusen, i Nicaragua, Argentina, Peru, Sverige, USA. Vart jag än reser tar jag med mig fröpåsar.

Jag har fortfarande så mycket frön att det kan räcka mig livet ut. Nu vill jag uppmuntra dig att så kärlek omkring dig. Gud kan multiplicera det lilla minsta du gör på ett otroligt sätt. Hemligheten? Du måste så! Frön kan ligga på hyllan i åratal och där ligger de. Inget händer. Men stoppa dem i jorden och du kan få njuta av en ymnig skörd.

Så kärlek och låt dina goda gärningar blomstra!

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Kärleksutsäde. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kärleksutsäde

  1. Ping: Barn jag träffade i Peru « Kerstin Lundquists Blog

  2. Ping: Utrymme att växa | Kerstin Anderås-Lundquists Blog

  3. Ping: Frömultiplikation | Kerstin Anderås-Lundquists Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s