Barn jag träffade i Peru

När jag blir tillfrågad om mitt ursprung, och det händer ofta därför att mitt tal förråder mig. Jag låter inte som en infödd amerikan. Mitt svar blir oftast: ”Jag är född i Sverige, har amerikanskt pass, men mitt hjärta är från Peru.”

Efter en månads vistelse i Peru har jag många intryck. Jag har skrivit utförligt om det i min engleska blog http://kelund.wordpress.com under ämnet PERU. Här vill jag dela med mig en del av mina bästa bilder och käraste intryck av barn jag träffade.

Jag börjar med min favoritbild, av en mycket trevlig liten treåring. Hans pappa är pastor i Chulucanas, där jag hade kurs för söndagsskollärare. Jag samtalade med en av deltagarna när den lille krabaten avbröt oss. Jag sa att jag var upptagen och han fick vänta på sin tur.

När jag hade avslutat samtalet frågade han: ”Nu då, har du tid för mig nu?” Och visst hade jag det! Vi pratade med varann och blev riktigt goda vänner.

Här är han, den trevlige lille David. Hans sexåriga syster, Eloah, är en liten missioär i sin skola. Hon vittnar så mycket om Jesus att hon avbryter lektionerna och hennes mamma har bett henne att bara gör det på rasterna. Och varje kväll ber hon för missionärer runt jorden. När hon bad för havet tyckte hennes mamma att hon inte behövde bedja för vattnet. ”Men för båtarna, ska jag inte bedja att det går bra för dem?” undrade denna lilla skönhet.

En kväll i Huancayo predikade jag i en kyrka för kechuatalande. Under en sångstund kom denna lilla flicka fram till mig. Jag kommer aldrig att glömma hennes bevis på generositet.

Det var inget märkvärdigt hon erbjöd mig. Mycket resolut stoppade hon handen i fickan och tog fram tre små torkade majskorn. Canchita kallas de i Peru, och det är ett av deras bästa godis.

Jag åt inte dessa canchitas utan jag har sparat dem i en liten påse. För mig är de som små guldkorn, påminnelser om en liten flicka som ville dela med sig.

En mycket trevlig grabb var Chemo. Han bor i huset jag gästade. När han hade något att fundera över tog han sig på hakan. Min brorson Chuck (Pepes tredje son) var på besök och Chemo utnyttjade hans skäggiga haka.

Det jag mest uppskattade av Chemo var hans villighet att hjälpa mig förbereda mina små påsar med ”kärleksutsäde” som jag delade ut på varje plats där jag predikade eller undervisade. Femhundra påsar gjorde han iordning. Hans hjälpte mig också göra iordning tvåhundra anteckningskort på vilka han klistrade ett hjärta och ett senapskorn.

Senapskornet var en påmminelse om att även om vår tro inte är större än det lilla kornet så kan stora under ske och den allra minsta kärlekgärning kan multipliceras hundrafallt.

Chemos ena hand har bara ett litet finger, så detta var ännu mer betydelsefullt att han gjorde mig denna stora tjänst.

Här kan du läsa om min vision för Kärleksutsäde.

Sofia och Agneta Shalom är barnbarn till Agripina och Fulgencio som var vaktmästare under tiden på Bibelinstitutet Betel. Namnet Agneta fick deras yngsta barnbarn efter min syster Agneta, som var på besök när flickan föddes. Shalom betyder ”frid” på hebreiska.

En blivande kyrkosångare träffade jag på pappas födelsedagsfest. Daniel heter han, och förutom att han sjunger så predikar han. Man kan med all rätt fråga sig: ”Vad skall det bliva av detta barn?”

En av de trehundra barnen som får näringsrik mat fem dagar i veckan genom våra barnmatsalar är denna flicka.

En mindre lottad flicka träffade jag i norra Peru. Hennes mamma hade misslyckats men abbort så flickan blev skadad. På bilden ses hon med storebror som var ute på promenad med henne, så att hon fick träna sig i att gå.

Två småflickor som påminde mig om min flickor träffade jag på ett möte i staden Piura i norra Peru, Deras pappa var sångledare och de hjälpte honom med att spela tamburin.

När Bengt och jag hade missionsmöten ville våra flickor också hjälpa till. Vid det här tillfället sa Eva-Marie att hon bara vara predikant på låtsas men att när hon blev stor skulle hon bli det på riktigt!

Ja, detta var några av de barn jag träffade. Det är snart 55 år sen Jesus kallade mig att arbeta med barn och visa dem hans kärlek. Mitt livsverk har varit att skriva och publicera undervisningsmaterial för att ge dem evangelium.

Nu jobbar jag med att sätta ut på Internet allt material jag skrivit under mina år i Peru och Bolivia. Det kommer att ta flera år. Det är ett frö som skulle kunna ligga på hyllan till ingen nytta. Nu ”sår” jag det i all kärlek för att fler bran skall få höra om Jesus. Bed för mig att varken krafter eller inspiration tryter.

Stor kram från en lyckligt lottad flicka i Peru!

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Barn. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barn jag träffade i Peru

  1. Majsan skriver:

    Tack Kerstin för fina bilder och kommentarer till varje bild. Roligt höra det varit en fin tid för dej i Peru.Gud har en bra ambassadör i dej.
    Klas-Gunnar Axelsson o Mary befinner sej i Bolivia. Trots att Mary inte är frisk så åkte de. Bor hos Fatima.Gör????? Hälsningar i massor Majsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s