Guds nåd är mer än nog

Inatt har det varit plågsamt värre med händerna och fötterna. Dom blir som stela klumpar, troligtvis spelar kylan en stor roll i det hela. Jag vaknade upp med tanken på aposteln Paulus. Han hade någon fysisk åkomma som Satan plågade honom med och tre gånger bad han Herren om befrielse. Svaret blev: ”Min nåd är allt du behöver” (2 Kor 12:9). I svaghet blir kraften störst. Gud kan bara säga ett ord och situationen förändras, men det är inte alltid han gör det. Och då får vi bara fortsätta att förlita oss på hans nåd. 

Under större delen av mitt vuxna liv har jag kämpat med frågor när det gäller sjukdom, helande och tro. Inte som något negativt, men frågorna har alltid funnits. Det började när Eva-Marie blev diagnostiserad med cystisk fibros. Vid den tiden var vi som familj i Sverige och läkaren som ställde diagnosen rådde oss att inte resa tillbaka till Peru eftersom sjukdomen inte var vanlig där. Han tänkte att det möjligen inte skulle finnas den medicinska vård som hon kunde få i Sverige.

Bengt och jag kunde inte låta denna situation hindra oss från att fullfölja vår kallelse till missionsarbetet. Vi klamarade oss fast vid detta löfte: ”Denna sjukdom leder inte till döden utan skall visa Guds härlighet, så att Guds son blir förhärligad genom den” (Joh 11:4). År efter år fanna jag styrka i löftet att Gud skulle bli förhärligad genom denna situation. Jag bad, jag trodde, jag prisade Gud, jag bad om helande, jag utövade min tro… Jag gjorde allt vad jag kunde tänka mig med förhoppningen om att Eva-Marie skulle bli helad! Jag vet att det finns läkedom genom Jesu sår. Jag vet att Jesus är densamme i går, i dag och i evighet. Jag tvivlar inte en minut på att han har all makt och att han kan göra vad vi än ber honom om. Jag vet också att ibland är hans enda svar ”nåd”.

Eva-Marie vid tiden för CF diagnosen

Ibland kände jag det som om jag inte kunde utöva mer tro. Vid andra tillfällen tänkte jag mig Eva-Marie som helad och i full fart i tjänst för Gud. Många gånger grät jag inför Herren. Men där fanns ett stort hinder: min underbara dotter var livrädd för att bli helad. Cystisk fibros var hennes identitet; hon kände inte till något annat liv. Hon trodde att folk inte skulle tycka om henne om hon blev frisk. Hon fick i alla fall leva i 31 år, vilket egentligen var ett stort under.

När bibelns Job en gång i tiden förlorade allt, när han var så sjuk att han måste sitta i askan och skrapa sig själv med en lerskärva, visste han inte ett dugg om vad som hände i den osynliga världen. Genom sitt extrema lidande blev han en påtaglig lektion som Gud använde för att visa Satan en rättfärdig mans svar även i den mest förtvivlade situation. Det gick så långt att hans hustru sa till honom att förbanna Gud och sedan dö. Men Job ropade ut med all sin kraft: ”Jag vet att min befriare lever” (Job 19:25).

När jag blev diagnostiserad med cancer började på nytt min kamp med tro och helande. Skulle jag förtrösta på Gud att hela mig genom ett mirakel? Skulle jag ta de behandlingar jag blivit rekommenderad? Skulle Gud hela mig genom den medicinska vetenskapen? Var det här min biljett till himlatåget? Jag fick klart för mig att Gud ville att jag skulle gå igenom hela processen med operation, bestrålning, implantering och cellgiftsbehandling. Jag vet att många vänner bad för mig varje dag att jag skulle bli ”besparad” från vissa behandlingar. Jag visste att jag behövde se cancerns fula ansikte rätt i ögonen! På så sätt skulle jag kunna förstå lidande i en annan dimension.

Jag är fortfarande lika okunnig om hela detta mysterium och nu måste jag tackla sidoeffekter av behandlingarna. Jag tänker att jag inte kommer att förstå allt det här förrän jag kommer till himlen och då har det ingen betydelse. Vi kommer alla att bli helade i Herrens heliga närvaro! Jag vet inte vad du kämpar med, men detta vet jag:

GUDS NÅD ÄR ALL DU BEHÖVER!

Varför en del människor blir helade i ett ögonblick, medan andra måste lida med värk tills dödsängeln knackar på, det vet jag inte. Min mormor var sjuk under många år. Hon var väl bekant med lidande, sedan hon i unga år blev ensam med tre barn då hon miste sin make och försörjare. Hennes svar på detta dilemma säger mycket. Hon höll fast vid vad Jesus sa till Petrus: ”Vad jag gör förstår du inte nu, men senare skall du fatta det” (Joh 13:7).

Det finns en vacker sång på engelska som talar om att Gud är alltför vis för att göra misstag och alltför god för att tillåta något som skadar oss. Nä vi inte förstår vad som händer skall vi bara förtrösta på honom därför att han vet bäst.

Guds svar i både gott och ont är alltid NÅD! För tillfället har jag slutat att be om befrielse från värk. Jag frågar mig istället hur jag bäst kan tjäna honom genom denna situation. Och kanske det blev värre inatt därför att jag just lanserat ännu en websida för att hjälpa söndaggskollärare.

 Perlitas betyder "små pärlor"

I slutet av 60-talet började jag göra enkla söndagsskoltidningar. Det utvecklades och med tiden blev det en tidning som spreds i flera sydamerikanska länder. I över tjugo år har det varit ”dött” med den. Nu har jag återuppväckt ”La Perlita”, som tidningen hette, och startat en sida på nätet där jag kan pujblicera berättelserna. Pappa har hjälpt mig skriva in dem på dator. Tippsa gärna spansktalande vänner om den: 

http://misperlitas.wordpress.com.

Jag är helt överväldigad av Guds nåd och detta är ett enkelt kärleksbevis som tack för att han gett mig ännu en tid på jorden att njuta av ”livets efterrätt” och göra vad jag kan för att sprida hans kärlek i den spansktalande världen. Jag hinner inte så mycket eftersom jag jobbar fulltid men snar är det pensionsdags och då blir det ”full rulle” ska jag säga!

Nu måsta jag ta itu med tvätt, städning, disk, handlande, m.m. som hör lördagen till. Nästa vecka är det stor helg i USA: Thanksgiving! Det är tacksägelsehögtid. Förhoppnigsvis kan jag fira den med min lilla familj i Fort Gibson, Oklahoma.

Carina ringde för en stund sen och berättade om lilla Brianna som har magsjuka igen. Hon hade spytt för full över sig själv och på soffan, så hon fick inte följa med sin mor för att lördagshandla. David talade om 15 gåger för henne att han inte ville ut och handla för det tycker han är så tråkigt. Speksa gillar han och här kommer kort på honom och på den övriga ”efterrätten”!

Glöm inte att Gud är god och att hans nåd är allt du behöver!

Varför ska man inte kunna använda stövlar till händerna?

 

 

Här kommer ett leende från Lana, 6 år

Enligt Brianna är jag hennes bästa kompis

Gullegrynet Sarah med sin mor, Carina

Ha det! som norskarna säger. Vi hörs igen när vi råkas.

Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Vardagsliv i USA. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Guds nåd är mer än nog

  1. Bodil Sundquist skriver:

    Alltid lika roligt och välsignat att ta del av dina tankar.

  2. Veronica skriver:

    Jag vet också att min befriare lever – här på jorden får vi inte hela bilden, här rätas inte alla frågor ut, men ett vet vi: Han lever! Och Denne Någon är ALLTID ALLTID större… Tack för dina fina ord, Che.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s