Livet är ett pussel

David _1000_Puzzle

 

     Jag känner mig så stolt för 5-årige David som lagt ett pussel med 1000 (tusen) bitar. På kortet syns han med sin Teddy, den ständige följeslagaren. För det mesta är det inte några större konflikter med Teddy och den övriga familjen. Problemet uppkommer när Teddy skall ta sin middagslur för då håller David efter sina systrar så de inte stör den lille nallen, som ”sover middag”, men de är inte så villiga att lyda honom. Smilgroparna är Davids svenska arv, åtminstone inbillar jag mig det. Något svenskt måste han ju ha! Och förlåt en mormor som skryter lite. Jag har nog tagit efter min farmor, fast hon sa att hon inte skröt, hon bara storskrävlade. Farmor Edit var en pärla. Hon talade alltid så väl om alla.

     Tillbaka till pusslet! Just nu känns livet som ett enda stort olöst pussel, med bitar här och där som man undrar var de passar in. Men jag vet att den som lägger mitt livs pussel är min himmelske far, och jag kan tryggt lita på att varje bit passar in, och att när sista biten läggs på plats har jag fullbordat min jordevandring och får komma ”hem”!

     Denna vecka, på Margaretadagen, när världen firade 40 år sen vi landade på månen, då var min vän Editas pussel färdilagt. Hon var på väg från Lima till Huancayo i en av de stora dubbeldeckare som blivit så populära. Chauffören slumrade till och körde in i ett hus. Minst 8 passagerare fick sätta livet till, bland dem Edita. Hade han slumrat till bara några kilometer tidigare kanske ingen hade överlevt, för då hade bussen rullat ner i en ravin.

     Editas yngsta syster är Mary som är gift med min far. Editas syster Hilda var min sekreterare när vi jobbade på bibelskolan i Huancayo för snart 30 år sen. Edita var en av mina elever. Hon har sen dess i alla år varit ansvarig för barnmatsalar och andra program för behövande barn och deras mödrar. Himlen är en kämpe rikare, men vi har blivit lämnade med ett stort tomrum. Jag lyser frid över hennes minne samtidigt som jag ber Gud trösta och uppehålla hennes sörjande make Luis och dottern Milene.

     Pappa och Mary har rest till Peru för att stödja och hjälpa de sörjande. Jag hade sett fram emot att vara tillsammans med dem under mitt besök i Sverige och vi skulle tillsammans besöka församlingarna jag nämnt om i ett tidigare blog. Det är pusselbitar här och där som jag inte fattar hur de ska passa in, men Gud gör inga misstag och när vi älskar honom och följer hans väg vet vi att varje bit i vårt livs pussel passar in perfekt.

     Det blir trevligt att gästa min syster Agneta och hennes man Ola. Han är så bussig att han erbjudit sig att skjutsa mig till de platser jag skall besöka. Hoppas jag får träffa många av mina svenska vänner. Kära släkten får jag träffa när min brorsdotter Emilie gifter sig.

Sandaler som gör underverk

Sandaler som gör underverk

     På den positiva sidan måste jag berätta om ett par skor som helt revolutionerat min vecka. Jag har kunnat stå på mina fötter utan större svårighet, värken har gett med sig lite, och jag har inte varit alls så trött som jag brukar vara. Det är otroligt hur mycket energi som går förlorad genom värk! Nåväl, här kommer den stora nyheten…

     Agneta rekommenderade mig MBT skor (en teknologi som gör att man går som om man vore barfota) och jag har skaffat mig ett par. En kompis på jobbet som såg skillnaden på mig från en dag till en annan rekommenderade i sin tur skorna till en vän som beställt dem, och idag visade hon själv stolt upp att hon köpt sig ett par av dessa underverksskor. Har du värk i fötterna så kolla upp dem. Gå in på nätet och skriv i sökaren MBT skor. De är dyra som stryk (är det så man säger?). Här i USA säger vi att dom kostar ”en arm och ett ben”! Det är värt priset! Ännu en pusselbit som lagts på plats. 

     Att slumra vid ratten har ödesdigra konsekvenser. Man kan slumra vid datorn också. Det hände mig igår kväll. Jag jobbade med översättning av en berättelse om julen och innan jag visste ordet av vaknade jag till och upptäckte att datorskärmen var tom. I sovande tillstånd hade jag tryckt på några tangenter som fick det hela att försvinna. Vilken tur att det bara var en enkel text om julen. En extra timmes jobb och jag gör om den. Det är mycket som kan gå fel och försvinna om man inte är uppmärksam. Det värsta är om vi går slumrande genom livet och inte förbereder oss för evigheten.

     Ja, detta var lite tankar om pusselbitar och ditt och datt! Hur är det med ditt livs pussel? Kommer allt att bli väl när den sista biten läggs på plats? Edita var förberedd. Som ung flicka hade hon gjort upp sin sak med Gud och valt att följa Jesus. Han är vägen till himlen. Genom honom får vi syndernas förlåtelse och det eviga livet. En dag, när universums stora pussel fullbordas, när den sista biten har lagts på plats, skall alla knän böjas för Jesu namn, och alla måste bekänna att Jesus Kristus är herre. Hos ingen annan finns frälsningen och inget annat namn kan rädda oss.

Valet att följa Jesus är den viktigaste av alla pusselbitar!

 

TILL MINNE AV EDITA TORRES BARTRA

Luis, Milene och Edita vid mitt besök i Peru, februari 2009

Luis, Milene och Edita vid mitt besök i Peru, februari 2009

Vid mitt besök hos familjen Bartra, juli 2007

Vid mitt besök hos familjen Bartra, juli 2007

Edita och hennes systrar utanför Huancayo

Edita och hennes systrar på utflykt utanför Huancayo

 

De tre systrarna när Mary gifte sig med min far

De tre systrarna när Mary gifte sig med min far

 

Edita vid bibelskolans avslutningsceremoni, Huancayo 1982

Edita vid bibelskolans avslutningsceremoni, Huancayo 1982

Många barn har fått äta sig mätta vid matsalarna Edita övervakat

Många barn har fått äta sig mätta vid matsalarna Edita övervakat

Varje månad firas födelsedagsbarnen

Varje månad firas födelsedagsbarnen med fest och en enkel gåva

Mödrarna förbereder matlagningen, Edita i bakgrunden

Mödrarna förbereder matlagningen, Edita i bakgrunden

Edita hjäpte mig förmedla biblar till över 100 mödrar, julen 2008

Edita hjäpte mig förmedla biblar till över 100 mödrar, julen 2008

Edita var en tjänstvillig och givmild person. Ett av de finaste minnen Mary har av henne är från ett tillfälle när en kvinna var i stort behov av skor. Edita tog av sig sina egna skor och gav dem åt kvinnan. Må våra pusselbitar vara fyllda av omsorg och kärlek till vår nästa!
Annonser

Om kelund

My name is Kerstin Anderas-Lundquist. I was born in Sweden to Per & Brita Anderas, on March 6, 1946. In 1948 we left to begin a missionary life in Chile; in 1956 we moved on to Peru. On May 1, 1969 I married an all-Swedish guy from Karslkrona: Bengt Göran Emanuel Lundquist. God blessed us with two daughters: Eva-Marie Elizabeth and Ruth Carina. We served as missionaries in Peru and Bolivia. In 1988 we moved to the United States to work at Life Publishers in Miami, Florida. I was to assist in developing the line of Sunday School Curriculm in Spanish known as Vida Nueva. I live in Springfield, Missouri, and am retired from work at the Assemblies of God Headquarters. My husband and daughter Eva-Marie have been promoted to Heaven. Carina is married to Thom Cole and they have given me four gourgeous grandchildren, even five (teen-age John). I will be writing about my life, past and present, blended with visions for the future. My deepest desire is to spread the “seed of love”–inspiration to serve God and our neighbors with love and compassion.
Det här inlägget postades i Mina vänner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Livet är ett pussel

  1. Boyan och Lennart skriver:

    Det blev en lite nostalgisk resa att ta del av Dina bloggar som har det gemensamt att de innehöll bilder från Per – 90 år!
    Stort tack Kerstin!
    Boyan och Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s